Zašto refleksologija

| Posted by | Categories: Šta je refleksologija

Refleksologija – mapa delova tela i unutrašnjih organaRefleksologija je stari medicinski sistem lečenja, jačanja i očuvanja zdravlja. Pre više hiljada godina svestrano su je koristile mnoge sada već iščezle civilizacije.

Optimalno stanje zdravlja zavisi od stepena ravnoteže i ujednačenosti prirodnog funkcionisanja svih sistema organizma. Prekomeran stres i napetost ugrožavaju tu ravnotežu. Refleksologija omogućava nervnom sistemu „umirivanje“ što dovodi do normalnog funkcionisanja. Telo se oslobađa nepoželjnog uticaja stresa i nakon tretmana osećamo se zdravo i okrepljeno.

Kao refleksolog, i sama sam bila iznenađena reakcijama klijenata tokom tretmana. Dešavalo se da se nakon samo 4-5 tretmana reguliše višegodišnji poremećeni menstruacioni ciklus. Veoma često, pre tretmana, i stariji i mlađi klijenti bi mi „u poverenju“ otkrili da se ne mogu opustiti ni mentalno ni fizički, da bi već nakon prvog 15-minutnog dela tretmana njihovo ujdnačeno, duboko disanje (hrkanje da i ne spominjem) najvernije opisalo njihovo – stanje opuštenosti. Takođe, klijenti sa lenjim crevima i problematičnim digestivnim traktom su se izvinjavali iznenadnom „radu“ creva. Međutim, ukočeni vratni pršljenovi i bolni mišići, „čvorovi“ u ramenom pojasu i selektivna osetljivost duž kičmenog stuba (najčešće se kaže: ukočilo me u leđima!) su definitnivno najučestaliji razlozi redovnih dolazaka višegodišnjih novosadskih klijenata.

U porastu je broj lekara i medicinskih stručnjaka koji prihvataju refleksologiju kao priznatu i efikasnu vrstu terapije. Interesantno je da je u zemljama zapadne Evrope, u kojima su sistemi zdravstvene zaštite na daleko višem nivou nego kod nas, refleksologija daleko priznatija i zastupljenija. U Velikoj Britanjij je uvršćena u sistem bolničkog lečenja!

Refleksologija je pogodna za sve uzraste i nema nikakvih neželjenih efekata niti kontraindikacija. Pomaže nam da uspešnije funkcionišemo na fizičkom, umnom i emotivnom nivou te pri tome doprinosi poboljšanju opšteg kvaliteta života.

Refleksologija smanjuje stres i podstiče opuštanje

Stres se ne moze izbeći. Svakodnevno živimo „u“ i „sa“ stresom. U suštini, stres nije ni dobar ni loš. Partija tenisa ili rođendansko slavlje je stresno, a ipak istovremeno je veselo i zabavno. Stres postaje problem kada ne uspevamo da se nosimo sa njim, posebno ako je stres posledica problema, frustracije, prevelikog umora ili brige. Kada ne uspevamo uravljati stresom, telesni odbrambeni mehanizmi (imunitet) slabe i mi postajemo podložni bolestima. Refleksologija smanjuje stres dovođenjem tela u stanje duboke opuštenosti.

Svi delovi organizma funkcionišu prenosom i razmenom „poruka“ putem nervnih kanala. Nadražajem na čulni nervni završetak šalje se informacija do mozga i kičme, tada mozak i kičma šalju instrukcije organima i mišićima. Nervni kanali su tkiva, ujedno su i električni kanali te kao takvi usled različitih nepoželjnih uticaja npr. stresa mogu vremenom da se oštete. Oštećenja nervnih kanala uzrokuju oslabljenost nervnog funkcionisanja – poruke se prenose usporeno, ne pouzdano ili se ne prenose. Rezultat takvog stanja je oslabljeno zdravstveno stanje organizma. Tokom tretmna refleksolog stimulisanjem nervnih završetaka koji se nalaze na stopalu potstiče „otvatanje“ i „čišćenje“ nervnih kanala.

Reflexologija poboljšava cirkulaciju

Reflexologija poboljšava cirkulacijuSvima je poznato koliko je važno da krv bez zastoja protiče kroz telo, obezbeđujući kiseonik i hranjive materije svim ćelijama, ujedno putem krvotoka se odstranjuju štetne materije metabolizma i ostali toksini iz organizma. Ono čega mnogi nisu svesni je da se krvni sudovi stežu i opuštaju te da je njihova elastičnost najvažnija za ispravno funkcionisanje krvotoka. Stres i tenzija dovode do zatezanja kardiovaskularnog sistema i ometaju protok krvi. Cirkulacija postaje usporena. Refleksolog tokom terapije dovodi organizam u stanje opuštenosti koje dalje omogućava prirodan i lagan protok krvi kroz krvne sudove, dakle poboljšava cirkulaciju.

Refleksologija uravnotežava ceo organizam

Hiljadu delova ljudskog tela, svaki funkcionišući po sopstvenim pravilima i ulozi, zajednički grade jedan organizam. Da bi telo bilo u optimalnom zdravstvenom stanju neophodno je da svi delovi funkcionišu usklađeno. Ako samo jedan organ ne obavlja svoju funkciju odraziće se na rad ostalih organa. Da bi se telo održavalo u harmoniji povremeno ga je potrebno „naštimovati“.

Refleksologija poboljšava kreativnost i produktivnost

Refleksologija pojačava mentalne sposobnosti i izoštrava koncentraciju. Smanjivanjem napetosti i uspostavljanjem umne opuštenosti u stanju smo da smireno razmišljamo, stvaramo nove ideje te se ujedno pojačavaju radne sposobnosti.

Zakažite termin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Šta drugi kažu?

Neki od mojih zadovoljnih klijenata su bili toliko ljubazni i ostavili su preporuku.

Loading…