Migrena – Glavobolja i refleksologija

| Posted by | Categories: Kada refleksologija pomaže i leči

Glavobolje su bile nepoznate do pre par vekova unazad, dakle naši preci iz ranijih kulturnih epoha nisu ni čuli za ovakav zdravstveni problem. U današnje vreme, posebno zadnjih decenija u civilizovanim zemljama procenat glavobolja (migrena) je u porastu, statistike govore da 20% „zdravih ljudi“ pati od njih. Takođe, ispostavilo se da su žene podložnije glavoboljama. Simptomi glavobolje izraženiji su kod osoba koje teže perfekcionizmu, koje nastoje da nametnu svoju volju – „idu glavom kroz zid“.

Glava je nas najsenzitivniji alarm-sistem, bol u glavi je rezultat visokog pritiska krvnih sudova. Uopšteno, glavobolje se paralelno javljaju sa jakom napetošću muskulature glave kao i mišića vratnog dela , ramenog pojasa i vratnih pršljenova. Najčešće glavobolja nastaje usled zamora , naročito očiju, pri nazebu kao i poremećaju varenja.

Refleksolog Tanja

Refleksologija, praksa je pokazala, veoma uspešno deluje kod otklanjanja i ublaživanja glavobolje. Ovaj prastari metod lečenja, koji na zapadu dobija sve više pristalica, koristi se za uspostavljanje i održavanje prirodnog optimalnog zdravstvenog stanja organizma, uspešno smanjuje fizičku i psihičku napetost te tako dovodi telo do krajnje opuštenosti pri čemu dolazi do uspostavljanja harmonije svIh sistema u organizmu.

Nakon završenog 15-to minutnog prvog dela tretmana koji je dizajniran prvenstveno za generalno psiho-fizičko opuštanje pažnja je na palčevima obe noge jer se na njima nalaze refleksne tačke delova glave i vrata. Masažom mozga postižemo stimulaciju, opuštanje i uravnoteženje centralnog nervnog sistema. Terapeut će primenuti različite, inače veoma prijatne, tehnike masaže na refleksnim tačkama za mozak, oči, sinuse. Takođe akcenat je na refleksnim tačkama za vratni deo, pažljivom rotacijom palca oslobađamo ukočenost vrata, delotvorno će biti masiranje celog područja jer doprinosi opuštanju ukočenih vratnih mišića te se opuštaju i vratni pršljenovi, te dolazi do poboljšanja cirkulacije vratnog dela. Rameni pojas, lepo pozicionirani deo na stopalima idealan za masažu, dozvoljava terapeutu niz različitih veoma prijatnih poteza i tehnika za „manevrisanje“. Masiranjem refleksne tačke vratnog dela i ramenog pojasa apsolutno delotvorno uklanja ili značajno umanjuje zategnutost i bol u vratu i ramenima i samim tim utiče na simptome glavobolja kao i migrena.

Glavobolja – Migrena i refleksologija

Glavobolja može biti uzrokovana poremećajem u sistemu za varenje, s toga valja obratiti pažnju na refleksnu tačku za jetru, dvanaestopalačno crevo, pankreas , posebno na predeo stomaka . Masažom dijafragme, solarnog pleksusa i pluća regulise se disanje, pospešuje se dovod kiseonka i opustaju se misici. Takođe pažljivo se masira cela kičma u cilju poboljšanja funkcionisanja nervnog sistema. Tokom 50 min. tretmana, refleksolog stimuliše 7 000 nervnih završetaka smeštenih na stopalima a kako su stopala najsenzitivniji delovi tela time je njihovo masiranje najefektnije.
Iskusni terapeut tretman refleksoterapije prilagođava individualnim potrebama klijenta, dakle ciljano se stimulišu tj. deluje se na određene organe i delove tela, sam intenzitet pritiska takođe se “dozira” u skladu sa potrebama klijenta.

Da podsetimo, kao ljudska bića snabdeveni smo sa dva glavna centra : srce i glava ili drugim rečima – osećaji ili razum. Moderno društvo svakako favorizuje „moć uma“ tj. prednost daje racionalnom čime se u visokom stepenu negira značaj drugog centra – srca. Istina je da ni jedan nije ni bolji ni lošiji od drugog, cilj je – ravnoteža između srca i razuma.

Zakažite termin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Šta drugi kažu?

Neki od mojih zadovoljnih klijenata su bili toliko ljubazni i ostavili su preporuku.

Loading…