Prekomeran umor i refleksologija

| Posted by | Categories: Kada refleksologija pomaže i leči

Umor, subjektivno osećanje koje se javlja prilikom pojave zamora. Zamor i umor su normalne fiziološke pojave i koriste ljudskom organizmu kao signal da postoji potreba za odmorom. Posle sna osećanje umora iščezava. Ako se dešava da čovek i posle sna bude umoran- priblizava se premor, koji više ne predstavlja fiziološku pojavu i zbog toga može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

Refleksologija - prekomeran umor

Svi mi prolazimo kroz periode u našim životima kada se osećamo konstantno umornim. Prirodno, u takvim stanjima opada ili se pak u većoj meri gubi interes za zadovoljstvo, užitak i veselje . Dakle nismo u stanju da priuštimo životna zadovoljstva i radosti. Budimo se ne naspavani, dan započinjemo umorni, teško nam je da se skoncentrišemo na svakodnevne obaveze, da održavamo prijateljske odnose sa porodicom i prijateljima i nismo u stanju da uživamo u slobodnom vremenu. Istovremeno, postajemo izuzetno razdražljivi.

Za neke ljude, ovo ne pozeljno stanje može postati hronično, dugotrajno ili pak trajno. Ukoliko je dugotrajno i intenzivno mođe uzrokovati ozbiljne psihičke poremećaje.

Hroničan umor

Hronični umor (TATT- tired-all-the-time) je jedan od najčešćih razloga za posete lekaru opšte prakse ili alternativnom terapeutu. Ujedno, to je i jedno od najtežih poremećaja zdravlja za lečenje zato što je veliki broj različitih faktora koji mogu biti uzrok hroničnom umoru. Međutim lekari i terapeuti se slažu da se najbolji rezultati postizu holističkim pristupom pacijentu ( na ljudsko biće se gleda kao na celinu sastavljenu od tri komponente – um, telo i psiha).

Dakle u obzir se uzimaju svi aspekti pacijentovog života, način života, navike, vrsta ishrane, lični problemi, emotivno stanje, detinjstvo itd. Takođe, potrebni su kompletni podatci iz zdravstvenog kartona. Nisu zamemarljivi ni fizicki aspekti . Lekar ili terapeut ce isptiati pacientov način ishrane npr. previše šećera može prouzrokovati hipoglukemiju, što može imati za posledicu osećaj umora. Slično, nedostatak gvožđa u ishrani dovodi do anemije čiji je umor jedan od simptoma. Hronični umor može biti simptom pred menstrualnog sindroma ili menopauze. U oba slucaja reč je o neravnotezi hormona , usled čega neke žene se odlucuju na dodatnu hormonsku terapiju.Takođe poremećaj hormona može izazvati poremecen rad štitne žlezde, što za posledicu ima osećaj prekomernog umora. Možemo spomenuti Adisonov sindrom koji nastaje usled manjaka hormona nadbubrezne žlezde- adrenalina. Dugačka je lista poremćaja koji su nastali stanjem prekomernog umora.

Ukratko, lekari i terapeuti smatraju da jedni od glavnih uzroka prekomernog umora nisu fizičke prirode, naproiv reč je o psihičkim problemima. Obično su to problemi sa kojima se pacijent ne rado suočava , pa s toga ostaju “skriveni”. Kada se potencijalni fizički uzroci eliminisu lekar navodi pacijenta da se pozabavi detaljima svog privatnog života. Naprimer, može se desiti da imamo ne realna očekivanja od nas samih,bilo da su suvise visoka ili niska. Potisnuta duboka žalost može dovesti do osećaja hroničnog umora, dakle kada nismo prežalili bolan gubitak. Takođe , ne ispoljena ljutina moze imati iste posledice. Valjalo bi spomenuti da hronicni umor može biti posledica svakodnevne dosade. Učestalost je veća kod starijih osoba koje su prestale sa radnim odnosom , savet za njih bi bio da se posvete novom hobiju, pronađu nova interesovanja ili pak da se vrate aktivnostima koji su im u prošlosti bili zanimljivi.

Zakažite termin!

Comments on Prekomeran umor i refleksologija

  1. Gordana

    Do Tanje sam došla sasvim slučajno. Pre godinu dana sam osetila probleme koji su se ispoljavali kao upala mišića da bi se vrlo brzo problemi proširili na bolove u preponama. Problemi su bili vrlo neuobičajni pa sam počela sama da tražim odgovor na internetu. “Dijagnoza” je bila – hroničan umor. Od 12 simptoma ja sam se prepoznala u 10. Rešenje je bilo da se uklone problemi, stresovi i dr. koji prave i prouzrokuju neželjenu situaciju. Naravno da današnji tempo života to ne dozvoljava. Tražila sam drugo rešenje. To je bila refleksologija, te sam daljom pretragom odabrala Tanju, jer mi se činila kao najbolji izbor. Krenula sam redovno na tretmane jednom nedeljno a posle tri meseca sam nastavila tretman svaku drugu nedelju. Rezultati su bili odlični. Tanja to radi profesionalno i stvarno je predana svom radu. Moji problemi su se zahvaljujući Tanju potpuno smirili posle par meseci. Nastavila sam i dalje tretmane jer želim da i nadalje pazim na svoje zdravlje. Smatram da iskustvo koje smo svi mi Tanjini klijenti imali, treba da proba svako kome je zdravlje na prvom mestu.

  2. Boštjan

    Zbog mojeg posla, koji obavljam u sedečem položaju, imam ponekad probleme sa bolovima u kičmi i leđima. Među ostalom pokušao sam i sa refleksološkim masažama stopala, i od svih ovih koji se sa time bave, najbolji dojam je na mene do sada ostavila Tanja Lazarov – njezino iskustvo i znanje mi je pomoglo več nakon prvog tretmana, i zato joj se javim svaki put, na terapiju kada dolazim u Novi Sad. Moji bolovi su se smanjili, osječam se rasterečeno i puno bolje spavam. Ovaj tretman preporučio bih svakome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Šta drugi kažu?

Neki od mojih zadovoljnih klijenata su bili toliko ljubazni i ostavili su preporuku.

Loading…