Osteoporoza, lomljivost kostiju i refleksologija

| Posted by | Categories: Kada refleksologija pomaže i leči

Osteoporozalomljivost kostiju, nastaje kao posledica gubitka koštanih lamela – što koštanom tkivu daje porozan karakter. Iako osteoporoza pogađa oba pola, žene su duplo više podložne ovoj bolesti iz nekoliko razloga, prvenstveno zbog – smanjene produkcije estrogena nakon menopauze i pojačane potrebe za kalcijumom tokom trudnoće i dojenja. Valja dodati da ishrana slaba sa kalcijumom kao i izostanak fizičke aktivnosti doprinose pojavi osteoporoze.

Simptomi osteoporoze: česti prelomi kostiju (nadlaktica, podlaktica, kuk, butna kost ili potkolenica), bol u leđima, deformitet kičme.

Refleksologija može biti veoma delotvorna u ublaživanju i otklanjanju posledica osteoporoze. Tretman počinje 15-to minutnom veoma prijatnim masažom stopala radi dovođenja pacijenta u stanje duboke fizičke i psihičke opuštenosti. Pažljivo se masiraju refleksne tačke za vrat, štitnu i paraštitnu žlezdu kako bi se aktivirale funkcije endoktrinog sistema i radi uspostavljanja ravnoteže nivoa kalcijuma.

Kako refleksologija pomaže kod osteoporoze

Masažom tačke za hipofizu izazvaće se stimulisanje svih endoktrinih žlezda. Rad na celoj dužini kičmenog stuba (naravno misli se na refleksne tačke na stopalima) dovodi do laganog istezanja kičme i pospešuje se reakcija nerava u skeletnom sistemu. Stimulisanjem odgovarajućih tačaka za kukove, kolena i nožnih delova nastaje oslobadjanje napetosti  te se  poboljšava cirkulacija u ovim često osetljivim delovima. Rotiranjem refleksne tačke za slezinu aktivira se imunološki sistem. “Radom” na jetri pospešuje se pročišćavanje krvi kao i  formiranje sadržaja krvi. Masažom nadbubrežne žlezde postiže se stvaranje estrogena u bubrežnoj kori, smanjuje se upala, kontroliše se natrijum, kalijum i nivo vode. Stimulisanjem refleksne tačke jajnika doprinosi se oslobadjanju estrogena. Terapeut će tokom tretmana obratiti pažnju i na one refleksne tačke koje odgovaraju bolnim delovima tela.

Svakako potrebno je obezbediti odgovarajući unos kalcijuma i vitamin D , takođe preporučuje se ishrana bogata belančevinama  kao i obavezno bavljenje lakim telesnim vežbama.

Zakažite termin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Šta drugi kažu?

Neki od mojih zadovoljnih klijenata su bili toliko ljubazni i ostavili su preporuku.

Loading…