Depresija

| Posted by | Categories: Kada refleksologija pomaže i leči

Postoji velika razlika između depresije i osećaja tuge. Sigurno da je svako iskusio taj osećaj tuge. Ipak depresija je daleko ozbiljnije stanje. Statistike govore da 1 od 10 muškaraca i 1 od 4 žene boluju od depresije u nekom periodu života.

Depresija nam crpi energiju, stvara osećaj bezvoljnosti i uništava elan za svakodnevne radosti i istovremeno nam otežava mogućnost da se bavimo upravo onim aktivnostima koje bi nam pomogle da se osećamo bolje. Izlaz iz stanja depresije nije ni lak ni brz no nije nemoguć! Na žalost nismo u mogucnosti da jednostavno iskočimo iz vlastite kože ali imamo izvesnu kontrolu u smislu preduzimanja dragocenih akcija. Najbitnije je preduzeti male korake i postepeno se vraćati u stanje zdravlja i dobrog raspoloženja.

Simptomi su: nesanica ili produženo spavanjeosećaj umora ili gubitak energije, pacijenti se žale na gubitak interesovanja za sve ili gotovo za sve dnevne aktivnosti, takođe prisutan je nedostatak osećaja zadovoljstvamanjak motivacije. Depresivna osoba ima problem sa koncentracijom. Depresiju prati razmisljanje o smrti, posebno o samoubistvu. Glavobolje, nemogućnost da zaspimobudimo se u snubolovi u stomaku i leđima su na listi simptoma kao i pojačana samokritičnost, teškoće u donošenju odluka i jasnoća u razmišljanju.

Depresija

Najčešće, akcije koje su najdelotvornije nam se čine i najteže za preduzimanje. Ali velika je razlika između teškog i nemogućeg.

Depresija i refleksologija

Kao prvo, preporuka je baviti se stvarima koje nas relaksiraju i opuštaju. Refleksologija najbolje deluje upravo kod psihosomatskih poremećaja. Da potsetimo, tehnika refleksologije sastoji se u blagoj i prijatnoj masaži precizno određenih tačaka na stopalima, te se putem nervnog sistema stimulišu unutrasnji organi i delovi tela. Tretman dovodi do prijatnog osećaja duboke opuštenosti oslobađajući telo stanja psiho-fizičke napetosti. U slučaju depresije refleksolog će pojačati prvi deo tretmana koji je namenjen prvenstveno za opšte psihofizičko opuštanje i pripremanje klijenta za tretman. Masažom refleksne tačke za pluća i dijafragmu pospešuje se kvalitet disanja što potpomaže opuštanju. Radom na refleksnim tačkama za mozak regulišu se organi i žlezde te se smanjuje „emotivni“ stres dakle dolazi do mentalne opuštenosti, pažnja se posvećuje hipofizi jer ona reguliše hormone koji obezbeđuju emotivnu ravnotežu i reguliše funkcionisanje endokrinog sistema. Masažom cele dužine kičmenog stuba smanjuje se tenzija nervnog sistema.

Nakon tretmana pacijent oseća duboku telesnu i psihičku opuštenost, drugim rečima umiruje se nervni sistem, opuštaju se mišici, pospešuju se disanje i cirkulacija. Naravno ne možemo očekivati otklanjanje simptoma depresije nakon prvog tretmana. Depresija može biti pračena osećajem pojačanog i stalnog umora, bezvoljnost, nesanica i loš san .Preporučljivo je imati tretman jednom nedeljno. Paralelno sa tretmanima klijentu se savetuje fizička aktivnost npr. trčanje, plivanje, biciklizam; ispoljavajte svoja osećanja; podelite svoje probleme sa bliskim osobama; razmišljajte pozitivno i naravno ne dozvolite da vam takva raspoloženja postanu navika.

Zakažite termin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Šta drugi kažu?

Neki od mojih zadovoljnih klijenata su bili toliko ljubazni i ostavili su preporuku.

Loading…