Kardiovaskularne bolesti i refleksologija

| Posted by | Categories: Kada refleksologija pomaže i leči

Kardiovaskularne bolesti su oboljenja koja obuhvataju srce ili krvne sudove (arterije i vene). Ove vrste bolesti su najveći uzrok smrtnih slučajeva širom sveta. Zadnjih godina, rizik kardiovaskularnh oboljenja kod  žena je u porastu. U osnovi ovih oboljenja najčešće je ateroskleroza tj. oštećenja arterija uzrokovano suženjem krvnih sudova. Angina pektoris, infarkt miokarda, šlog, tromb su najčešće kliničke posledice oštećenja.

Faktori rizika od ovih bolesti, na koje možemo uticati su pušenje, hipertenzija, gojaznost i dijabetis. Smatra se da je moguće smanjiti oko 50% prevremene smrtnosti i invalidnosti od kardiovaskularnih bolesti. Značajnu ulogu ima usvajanje zdravijeg načina života (nepušenje, pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost).

Kardiovaskularni sistem

Simptomi: umor, palpitacije (osećaj polaganog, brzog ili nepravilnog rada srca), lagane glavobolje, nesvestica, bol u grudnom košu, bol i ukočenost na području vrata, bol u levoj strani  tela (levo rame ili ruka), probavne smetnje, mučnina…

Svima je poznato koliko je važno da krv bez zastoja protiče kroz telo, obezbeđujući kiseonik i hranjive materije svim ćelijama, ujedno putem krvotoka se odstranjuju štetne materije metabolizma i ostali toksini iz organizma. Ono čega mnogi nisu svesni je da se krvni sudovi stežu i opuštaju te je njihova elastičnost najvažnjija za ispravno funkcionisanje krvotoka. Između ostalih činioca, stres i tenzija dovode do zatezanja kardiovaskularnog sistema i ometaju protok krvi. Cirkulacija postaje usporena.

Refleksologija kao utemeljeni sistem lečenja bolesti, zaštite i jačanja zdravlja,  zahvaljujući zapaženim uspesima poslednjih godina dobila je veliki broj pristalica u svetu te je sve veći broj lekara i medicinskih radnika koji je prihvataju kao efikasnu vrstu terapije.

Refleksologija umanjuje stres

Cilj tretmana refleksologa je da se organizam dovede u stanje optimalnog funkcionisanja pri čemu je akcenat na psiho-fizičkom opuštanju . Stimulisanjem refleksnih tačaka na stopalima deluje se na 7000 nervnih završetaka! Klijent se dovodi u stanje duboke opuštenosti, tretman je izuzetno prijatan i relaksirajući. Optimalno stanje zdravlja zavisi od stepena ravnoteže i izjednačenosti prirodnog funkcionisanja svih sistema organizma. Refleksologija umanjuje stres, telo se dovodi u stanje duboke opuštenosti i omogućava nervnom sistemu  „umirivanje“   što dovodi do normalnog fumkcionisanja. Posledica ovakvog stanja je poboljšanje cirkulacije krvotoka i kiseonika u sve ćelije tela.

Refleksolozi ističu da je korisno sa tretmanima refleksologije početi što ranije kako bi se ubrzao oporavak i na taj način pacijenu pomoglo da se što pre vrati normalnim životnim navikama. Tokom tretmana pažljivo se tretiraju refleksne tačke za srce i ceo grudni koš kako bi se delovalo na kardiovaskularno funkcionisanje, regulisalo disanje i puls. Masažom refleksne tačke za pluća optimalizuje se disanje i poboljšava cirkulacija. Delovanjem na rameni pojas i ruke pospešuje se cirkulacija u pravcu srca.
Masažom dijafragme opušta se ukočenost u predelu grudnog koša. Stimulisanjem pinealne žlezde stimulišu se endokrine žlezde koje deluju na puls, pritisak i disanje. Delovanjem na celu dužinu kičmenog stuba refleksolog zapravo „isteže” kičmu, opušta i takođe poboljšava cirkulaciju.

Kao refleksolog sa petnaestogodišnjim iskustvom, smatram da je najvažniji efekat trtmana upravo u njegovom snažnom psiho-fizičkom opuštanju pacijenta. To je takođe i najčešći razlog zbog kog se pacijenti odlučuju na redovne terapije jer kontinuirani tretmani sasvim sigurno doprinose opštem poboljšanju zdravstvenog stanja pacijenta.

Zakažite termin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Šta drugi kažu?

Neki od mojih zadovoljnih klijenata su bili toliko ljubazni i ostavili su preporuku.

Loading…