Kada refleksologija može da pomogne

| Posted by | Categories: Šta je refleksologija

Kako izgleda tretman

Tretman traje 60 minuta, izuzetno je prijatan i bezbolan, ne izaziva golicanje! Počinje petnaestominutnom masažom, nakon čega pacijent uranja u stanje duboke opuštenosti. Potom se prelazi na desno stopalo i tretiraju se refleksne tačke svih organa, žlezda i delova tela koje se nalaze na desnoj strani. Nakon toga, prelazi se na levo stopalo. Tretman se završava zahvatima za opšte opuštanje, kao na samom početku, takođe u trajanju od 15 minuta. Ceo tretman je veoma relaksirajući, te se telo oslobađa psihofizičke napetosti.
“Za dijagnostikovanje poremećaja potrebno je iskustvo, jer terapeut vrhovima prstiju oseti različite senzacije koje ujedno upućuju na eventualne poremećaje. Takođe, tokom tretmana može se osetiti bol ili neprijatnost u određenim tačkama na stopalima koje ukazuju na problematične organe ili delove tela.

Refleksologijom se detektuju poremećaji već u samom začetku! Boljitak može nastati odmah, nakon prve posete refleksologu. Koliko tretmana je potrebno – zavisi od dužine trajanja bolesti ili poremećaja, te opšteg zdravstvenog stanja osobe, kao i od svakodnevnih životnih navika. Prednost refleksologije je u tome što su stopala veoma senzitivna, jer se na njima nalaze nervni završeci, pa je samim tim i efikasnija u odnosu na ostale vrste masaže. Intenzitet dodira prilagođen je osetljivosti pacijenta koji tokom tretmana može biti u ležećem, polusedećem ili sedećem položaju”, rekla je Tatjana Lazarov, navodeći da tretmane refleksologije treba svakako prepustiti iskusnom refleksologu sa diplomom.

Kome se preporučuje

Dokazano je da efikasno deluje u slučaju različitih psihosomatskih tegoba, uspešno otklanja i smanjuje psihičku i fizičku napetost, maksimalno opušta, stimuliše mentalne funkcije, podstiče cirkulaciju krvi i limfe, reguliše hormone, uravnotežava metabolizam i pospešuje eliminaciju otrovnih materija iz organizma. Ovim tretmanom otklanja se i ublažava glavobolja (migrena), nesanica, depresija, kao i bolovi u leđima.

Refleksologija pomaže u slučaju:

“Hronični umor i stres se veoma uspešno tretiraju upravo zbog dokazanog psihofizičkog opuštanja. Refleksna tačka solarni pleksus nalazi se na sredini prve trećine stopala i nežnim rotiranjem te tačke dolazi do opuštanja. Masažom palca (drugog zgloba na palcu obe noge), povlačenjem horizontalnih linija do korena palca masira se vrat, a opuštanjem vratnih mišića umanjujemo napetost vratnog dela što je veoma delotvorno za otklanjanje glavobolje i bolova u vratu. Obavezno se pažnja posvećuje celoj dužini luka ispod nožnih prstiju (palcem se povlače horizontalne linije od palca na nozi pa sve do malog prsta), jer to je predeo koji se odnosi na ceo rameni pojas. Na vrhovima palca i ostalih prstiju, nalaze se tačke za mozak. Masažom tih tačaka postižemo stimulaciju očnog živca i uravnoteženje centralnog nervnog sistema. S obe strane i po sredini sva četiri prsta smešteni su sinusi. Između prvog i drugog prsta nalazi se refleksna tačka za oči, a između trećeg i četvrtog prsta – smeštena je refleksna tačka za uši”, istakla je Lazarov.

Prema njenim navodima, refleksne tačke za kičmu nalaze se na unutrašnjoj ivici stopala, vratni pršljenovi su na spoljnoj strani palca, a kada se spuštamo celom dužinom stopala do pete, počinje lumbalni tj. sedalni deo kičme. Za probleme s varenjem i uopšte za tegobe u predelu stomaka masira se od sredine stopala ka peti. Povlačimo horizontalne linije a nakon toga dijagonalne, kako bi prešli preko cele površine tog dela stopala. Tačka za stomak je na desnom stopalu, druga trećina od sredine ka unutrašnjem delu stopala.

Preuzeto iz časopisa "Moje Zdravlje", tekst: Maja Pavlica i Tatjana Lazarov.

Zakažite termin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Šta drugi kažu?

Neki od mojih zadovoljnih klijenata su bili toliko ljubazni i ostavili su preporuku.

Loading…