Artritis i refleksologija

| Posted by | Categories: Kada refleksologija pomaže i leči

Artritis je svako akutno ili hronično oboljenje koje zahvata zglobove. Postoji 100 različitih tipova artririsa, zajedničko im je da uključuju poremećaje, tegobe ili upale zglobova. Postoje reumatički artritisi ili zapaljenski reumatizam i infektivni artritisi koji su posledica neke zglobne infekcije.
Kod reumatičnog artririsa karakteristično je zapaljenje sinovijalnog sloja, koje dovodi do njenog zadebljanja uz nastanak jednog čvrstog jastučeta koje prouzrokuje ograničenje pokretljivosti zgloba. Ova vrsta artritisa obično zahvata veći broj zglobova: bilo okrajka udova, bilo zglobova kičmenog stuba, zglobove prstiju.

Koji su simptomi oboljenja?

Bol u zglobu je trajan, naročito izražen pri buđenju pri čemu su zglobovi tokom jutra izrazito ukočeni. Oboleli zglobovi su otekli, topli. Stopala i prsti su obično prvi na udaru reumatičnog artritisa, onda ručni zglobovi, kolena, ramena, skočni zglobovi i laktovi.

Infektivni artritisi nastaju usled mikrobske infekcije zglobova. Bolesnik ima povišenu temperaturu a oboleli zglob je bolan, otečen i moguće je pojačano crvenilo.

Artritis je češći među ženama. Uzročnici artritisa su mahom nepoznati no različiti faktori poput naslednih, fizičkih povreda ili usled stresa na zglobove mogu dovesti do oboljenja. Mnogi terapeuti veruju da se određeni oblici artritisa mogu povezati sa padom imuniteta te tako kao „okidač“ se pojavljuju alergije ili virusne infekcije.

Reumatizam, termin koji upotrebljavaju lekari i pacijenti za označavanje većine bolnih i ukočenih zglobova. Ovaj naziv pokriva veliki broj različitih poremećaja od zapaljenja vezivnog tkiva posebno leđnih mišića, reumatske groznice i različitih oblika artritisa.

Kako refleksolog tretira obolelog?

Tretmani refleksologije, tehnike masaže stopala koja u zemljama sa daleko bogatijim sistemima zdravstvene zaštite dobija sve više pristalica u očuvanju i poboljšanju zdravlja veoma uspešno ublažava ili uklanja ove tegobe koje su naročito izražene u zimskom periodu. Poznato je da niske temperature, smanjen broj sunčanih dana kao i visok stepen vlažnosti negativno deluje na poremećaje zglobova i kostiju.

Tretman počinje sa 15to minutnim zahvatima za generalno opuštanje pri čemu se već smanjuje intenzitet bola obolelih delova tela. Obuhvata se celokupan mišićno-koščani sistem te palčevi na oba stopalu jer tu se nalaze refleksne tačke za nervni sistem. Posebna pažnja sa posvećuje tačkama za kukove, kolena kao i refleksnim tačkama ostalih bolnih delova tela. Pri tome se vodi računa da je intenzitet dodira prilagođen osetljivosti pacijenta. Svakako da će na bolnim mestima terapeutov dodir biti manjeg intenziteta.

Kod bolova u leđnom delu prouzrokovanih artritisom pažnja je na kičmenom stubu. Pažljivo se prelazi preko refleksnih tačaka za pršljenove pri čemu se oslobađaju eventualni „uklješteni“ nervi te se tako olakšava i uklanja stegnutost mišićnog tkiva koja je česti pratioc artritisa. Terapeut stavlja naglasak na masažu ruku, ramena, laktova i zglobova kako bi se poboljšala cirkulacija i izazvao nervni „potsticaj“ što doprinosi procesu izlečenja. Takođe tretira se paraštitna žlezda čime se uravnotežava nivo kalcijuma i kalijuma. Posebna pažnja se posvećuje tačkama za kukove, kolena kao i refleksnim tačkama obolelih delova tela. Masažom jetre pospešuje se njena uloga filtriranja štetnih materija. Stimulisanjem bubrega oslobađa se voda koja se može sakupljati na predelu zglobova. Pažnja je i na masaži nadbubrežne žlezde što dovodi do uravnotežavanja minerala, poboljšava se mišićni tonus dakle ublažava se napetost.

Zakažite termin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Šta drugi kažu?

Neki od mojih zadovoljnih klijenata su bili toliko ljubazni i ostavili su preporuku.

Loading…